Sporttalenten/coaches

Talentontwikkeling
In cultuur, sport, wetenschap, waar zit nu dat talentje dat een grote toekomst voor zich heeft? Velen trachten potentieel talent zo vroeg mogelijk op te sporen. Maar hoe herken je talent en hoe dient zich dat zo optimaal mogelijk te ontwikkelen? Via de KernTalentenmethode kan vanaf een jaar of 12, 13 de KernTalenten, ook de latente, worden vastgesteld.
IMG_3476

Afhankelijk van de sporttak of cultuurdiscipline kan meer gezegd worden over het aanwezige talent en zijn/ haar ontwikkelpotentieel. Talent herkennen en ontwikkelen om het beste uit jezelf te halen. Op ieder niveau.

 

Welke KernTalenten
Een KernTalentenanalyse brengt niet 1-op-1 aan het licht of iemand over het klassieke talent beschikt om goed te kunnen pianospelen of te zullen gaan uitblinken in tennis. Dat zou al te makkelijk zijn. De methode geeft wél aan over welke KernTalenten een jeugdig talent beschikt om eventueel zich de vaardigheden eigen te maken om uit te groeien tot een topper op haar/ zijn gebied. Het is aan bijvoorbeeld de muzieklerares, de voetbal- of de tenniscoach om te bepalen welke karaktereigenschappen idealiter nodig zijn voor respectievelijk een piano-, voetbal- of tennistalent. Bijvoorbeeld:

  • jezelf willen verbeteren in de zin van alsmaar beter en hoger
  • jezelf liever met een ander willen meten
  • voor de absolute winst willen gaan
  • gevoelig voor emotie en sfeer
  • graag willen focussen
  • doorzetten
  • resultaatgericht
  • etc, etc


an-instant-classic-photo-of-robin-van-persies-flying-header-goal-at-the-world-cup-150x150[1]  
Dat vraagt vanzelfsprekend ook wat van de coach/ leraar/ trainer: op voorhand nadenken over de karaktereigenschappen die in een bepaalde discipline gevraagd worden. Dus de mentale criteria willen benoemen, naast de fysieke en technische. Net zoals lengte willen zien bij een jonge volleyballer, explosiviteit bij een sprinter of reactiesnelheid bij een tafeltennisser. De KernTalentenanalist geeft antwoord op de vraag hoe de blauwdruk is van iemand, de aard van het beestje. Als die bekend is, kan de begeleider veel gerichter coachen en/of bepalen ‘welk vlees hij in de kuip heeft’. Wat zeker op jonge leeftijd nog voor een deel latent, nog onder de oppervlakte aanwezig is. En in de regel er alleen volledig uitkomt na hard, heel hard werken.

Paulo Coelho: ” Iedereen heeft talent, maar alleen de moedigen gebruiken het. Wees niet bang om de beste te zijn.”